Високата смъртност у нас за мен е най-големият проблем. Това е

...
Високата смъртност у нас за мен е най-големият проблем. Това е
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Високата смъртност от Covid у нас е заради здравната система

Високата смъртност у нас за мен е най-големият проблем. Това е и “безхаберието “ да бъде изработен изчерпателен разбор за нея и да се търси нейното премахване.

Продължителната политическа неустойчивост у нас, с две служебни държавни управления, евентуално сложи ръководещите в здравната система в обстановка да считат, че мандатът е доста къс на едно служебно държавно управление, по тази причина се зареди още едно, заради което никой не седна да бръкне в дълбочина на този проблем – споделя пред БНР доктор Мими Виткова , някогашен здравен министър.

Не може толкоз дълготрайно време България да е водеща по смъртност в Европейски Съюз, а в обособени моменти бих споделила и в международен мащаб. За мен аргументите са доста, но най-важната е в самата здравна система. Лошата организация на извънболничната помощ във връзка с диагностиката и на наблюдението на хората, положителни за Covid.

Късната хоспитализация, недобре проведената и болнична помощ с липса на фрагменти най-много, водят до тази висока смъртност.

Има и проблеми в самото общество – късното превръщане към здравна помощ от самите жители, но главният проблем е в самата здравна система.

Сега виждаме, че съвсем цялото население, да не приказваме, че и четири политически партии с безусловно друга политическа платформа съумяха да се обединят, че пътят, по който върви българското опазване на здравето не е този, който би трябвало да се случва в едно общество в Европейски Съюз.

Там, където здравните системи са добре структурирани и проведени досега на пораждане на пандемията, те се оправят доста по-добре, в сравнение с в страни като нашата, в които здравните проблеми са насъбрани към този момент допълнително от 20 години. В момента те лъснаха от всичките им аспекти.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР